Een feestelijke taart mag tijdens deze koud winter dagen niet ontbreken! Waar wacht je nog op, bakken maar.
Dit heb je nodig…
- 110 g zachte boter
- 150 g lichtbruine basterdsuiker
- 50 ml melk of karnemelk
- 150 g bloem, gezeefd + extra voor bestuiven
- 100 g amandelmeel, gezeefd
- 4 tl bakpoeder (10 g), gezeefd
- 2 el speculaaskruiden
- rasp van een halve (bio)citroen
- 200 g mascarpone
- 250 ml slagroom
- 25 g suiker
- 55 g geschaafde amandelen
& zo maak je het…
Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed één of twee bakblikken met bakpapier. Doe boter, suiker en ¼ tl zout in een kom en klop romig met de mixer. Voeg melk, bloem, amandelmeel, bakpoeder, de limoenrasp en alle speculaaskruiden toe en kneed tot een stevige bal. Druk de bal plat tot een schijf en laat ingepakt in plasticfolie minstens 30 min. in de koelkast rusten.
Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en druk ze uit tot mooie platte schijven. Besprenkel elke cirkel met een kwart van de amandelen en bak ze (in delen) in 25-30 min. gaar. Laat de cirkels helemaal afkoelen op het bakblik.
Klop de mascarpone met de slagroom, de suiker en het limoensap en de -rasp luchtig.Leg 1 cirkel op een mooie schaal en verdeel één-derde van de room erover. Herhaal dit nog 2 keer en dek af met de laatste cirkel. Garneer met de limoenplakjes